‌Luke Luomu-uutiskirje | Lue selaimessa Vastakohdasta vaihtoehdoksi – miten luomun ja tavanomaisen eroa on hahmotettu?Mikä tahansa yhteiskunnallinen keskustelu elää ja muovautuu aikojen saatossa, niin myös luomusta käyty keskustelu. Tutkijatohtori Tomi Lehtimäki Helsingin yliopistosta on hahmottanu
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

‌Luke Luomu-uutiskirje | Lue selaimessa

Tomi Lehtimäki katsomassa kameraan

Vastakohdasta vaihtoehdoksi – miten luomun ja tavanomaisen eroa on hahmotettu?

Mikä tahansa yhteiskunnallinen keskustelu elää ja muovautuu aikojen saatossa, niin myös luomusta käyty keskustelu. Tutkijatohtori Tomi Lehtimäki Helsingin yliopistosta on hahmottanut väitöstutkimuksessaan suomalaisen luomukeskustelun kehittymistä vuosina 1980–2015. Hänen mukaansa keskustelu on keskittynyt tarkastelemaan luomun ja tavanomaisen tuotannon eroavuuksia, mikä on kaventanut näkökulmaa ruoantuotantoon. Mikäli katsontakantaa halutaan laajentaa, vanhasta vastakkainasettelusta olisi syytä päästää irti.

Lue lisää
Viljaa heilumassa tuulessa

Luomualan toimijat toteuttavat Luomu 2.0 –ohjelman toimeenpano-suunnitelmaa

Luomuväki kokoontui tänään torstaina 15. joulukuuta Mikkeliin viimeistelemään Luomu 2.0 toimeenpanosuunnitelmaa. Toimeenpanosuunnitelman tavoitteena on, että vuonna 2030 neljäsosa peltoalasta on luomutuotantoalaa, luomukeruuala kaksinkertaistetaan lähes 14 miljoonaan hehtaariin ja viljeltyä kalaa ja vesiviljelytuotteita on saatavilla sekä kotimaassa että vientiä varten. Lisäksi tavoitteen mukaan julkisista ruokahankinnoista 25 prosenttia on luomua vuonna 2030.

Lue lisää
Luomupäivien paneelikeskustelu

Luomupäivillä korostettiin luomun vahvuuksia nykyisessä maailmantilanteessa

Luomuala kokoontui 10.–11. marraskuuta Tammelassa järjestetyille Luomupäiville. Ajankohtaiset teemat, kuten omavaraisuus ja muutoskestävyys, olivat vahvasti läsnä läpi tapahtuman. Tapahtuman keskeisin sanoma tiivistyykin siihen, että etsittäessä ratkaisuja maatalouden ongelmiin, katse olisi käännettävä luomuun, josta jo löytyy valmiita ratkaisumalleja ja osaamista omavaraisen ja kestävän ruokajärjestelmän saavuttamiseksi.

Lue lisää

Kuinka kehittää luomutuotantoa uudistavampaan suuntaan?

Luomu 2.0 – Tutkittua tietoa ja käytännön malleja regeneratiivisen luomuviljelyn kehittämisen tueksi -hankkeen  loppuwebinaarissa torstaina 1.12. kuultiin tutkimustuloksia luomutuotannon kehittämisestä uudistavampaan suuntaan. Erilaisia käytännön keinoja ovat muun muassa kerääjä- ja aluskasvien käyttö sekä kukkivien kasvustojen hyödyntäminen viljelykasvien seassa.

Lue lisää
Niittyä

Luomuinstituutti evästi puolueita tulevalle hallituskaudelle

Luomuinstituutin ohjausryhmä muotoili viestit, jotka esiteltiin kesän ja syksyn aikana eduskuntaryhmille yhdessä maatilayritysten osaamisverkosto AgriHubin kanssa. Luomututkimus tukee laajasti ruoantuotantomme omavaraisuuden kehittämistä, ympäristöhaittojen pienentämistä, ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä elintarvikevientiämme. Tutkimustietoa tarvitaan erityisesti luomuviljelyosaamisen kehittämiseksi, luomuelintarvikejalostuksen edistämiseksi, luomuruoantuotannon kilpailukyvyn ja kestävyyden lisäämiseksi sekä objektiivisen tiedon tuottamiseksi.

Lue lisää
Viljaa käsissä

Tuulahduksia maailmalta: maan kasvukunnon hoitoa pohjoismaisessa yhteistyössä

Maan kasvukunnon hoito on luomutuotannon ytimessä. Hyvinvoiva maa luo meille myös tulevaisuuden ruokaturvaa ilmaston muuttuessa ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä. Luken ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat olleet mukana yhteispohjoismaisessa NetSH-verkostossa, jonka jäsenet tapasivat kesäkuussa Norjassa luomupellolla ja vaihtoivat tietoa eri maissa käytössä olevista maan kasvukunnon havainto- ja hoitomenetelmistä. Kokemuksien vaihto on hyödyllistä ja edistää ratkaisujen löytämistä, sillä useat maan kasvukunnon hoidon haasteet ovat meille Pohjoismaissa yhteisiä.

Lue lisää (englanniksi)
Tutkijoita niityllä

‌Lopuksi

‌Suosittelemme lämpimästi Tiedekulman Suunnanmuutos-ohjelmasarjan tulevaisuuden ruokaa käsittelevää jaksoa, jossa keskustelemassa ovat apulaisprofessori Hanna Tuomisto, tutkijatohtori Kari Koppelmäki ja kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa. Luomuinstituutin tutkija Kari Koppelmäki on loppuvuodesta esiintynyt eri foorumeilla kertomassa väitöskirjansa tuloksista. Hänen tarjoamansa askelmerkit maatalouspolitiikan uudistamiseen sisältäisivät muun muassa ruoan- ja energiantuotannon yhdistämisen ja ruuanjalostuksen hajauttamisen siten, että isojen elintarviketehtaiden sijaan siirryttäisiin paikallisiin pieniin ja keskisuuriin jalostajiin.

Katso jakso
Kuva talvimaisemasta ja teksti "Lempeää, lämmintä ja luomuisaa joulua!"

‌Luomuinstituutti on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen asiantuntijaverkosto, joka tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko ruokajärjestelmässä.

Twitter-logo
Facebook-logo
Instagram-logo

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki

Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta