Luke Metsä-uutiskirje | Lue selaimessa


Koko Suomen kattava kasvillisuusinventointi alkaa – tulokset kertovat metsäluonnon tilasta


Luke aloitti koko Suomen kattavan metsä- ja suokasvillisuuden inventoinnin toukokuussa. Inventointi aloitetaan Etelä-Suomesta ja vuosien 2021–2022 aikana inventoidaan 25 vuotta sitten tutkitut koealat eri puolilta Suomea. Kasvillisuudessa 25 vuoden aikana tapahtuneet muutokset kertovat luonnon monimuotoisuuden tilasta sekä metsätalouden ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

BLOGI

Luonnontuotto-metsä – uusi vaihtoehto monimuotoisuuden suojeluun ja hiilensidontaan


Luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä ei ole saatu pysäytettyä Suomen metsissä. Suunnan kääntämiseen tarvitaan uusia keinoja ja niiden kokeiluja.

BLOGI

Onko kokonaiskestävä metsien käyttö haihattelua?


Kyllä ja ei. Kyllä, koska kokonaiskestävän metsien käytön määrittely ja siten myös mittaaminen on mahdotonta. Ei, koska kokonaiskestävyys on ideaali, jota kohti kannattaa pyrkiä, vaikka perille ei koskaan päästäkään.

BLOGI

Takaako sertifiointi metsien käytön kestävyyden?


Yksiselitteistä määritelmää kestävyydelle ei ole. Tutkimustieto metsissä tähän saakka tapahtuneista muutoksista antaa kuvan siitä, mihin aiempi toiminta on johtanut. Vaikeampaa  on päätellä, missä oltaisiin nyt, jos sertifiointia ei olisi ollut lainkaan.

Webinaarin tallenne katsottavissa 17.6. asti

Hirvieläinten vaikutukset yhteiskunnassa – ekosysteemien avainlajeja, arvokasta riistaa ja merkittäviä vahinkojen aiheuttajia


Hirvieläimet ovat runsastuneet ja levittäytyneet uusille alueille Suomessa viimeisten 50 vuoden aikana. Tämä näkyy hirvieläinten riista-arvon lisääntymisenä, mutta myös maa- ja metsätalousvahinkojen ja liikenneonnettomuuksien määrien kasvuna.


Monipuoliset metsänkäsittely-menetelmät tarpeen


Suomen talousmetsät tuottavat puutavaran lisäksi monenlaisia muita tuotteita, kuten ainakin 68 syötävää kasvilajia. Tutkimus osoitti, että metsien käsittelyllä ja hakkuilla on selvä vaikutus näiden lajien esiintymiseen.


Hiilensidonta-palvelun myynti kiinnostaa metsänomistajia


Valtaosa suomalaisista metsänomistajista pitää puuntuotantoa metsien tärkeimpänä hyötynä sekä itselleen että Suomelle, mutta monet ovat kiinnostuneita myös muiden ekosysteemipalvelujen, kuten hiilensidontapalvelun, myynnistä.

UUSI HANKE

Metsien maaperällä on merkitystä


Maaperällä on olennainen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Uudelle tarkemmalle maaperätiedolle on suuri tarve, koska nykyisin hiilinielujen seurannassa on suuret epävarmuudet.


Metsähake riittäisi korvaamaan turpeen Pohjois-Karjalassa


Turpeen energiakäyttö on hallitusohjelman mukaan tarkoitus vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Luken laskelma osoittaa, että Pohjois-Karjalan metsistä on mahdollista hankkia riittävästi metsähaketta turpeen energiakäytön korvaamiseen. Laskelma ei kuitenkaan ota kantaa metsähakkeen saatavuuteen tai hintaan, ja kysynnän kasvaminen voi johtaa metsähakkeen tuonnin lisääntymiseen.


Kuusenkerkässä on potentiaalia luonnontuotealan viennin kirittäjäksi


Kuusenkerkkää olisi kerättävissä Suomen metsistä yli 80 miljoonaa kiloa. Tällä hetkellä tästä määrästä kerätään vain alle prosentti. Lisäämällä kuusenkerkän keruuta ja kehittämällä raaka-aineen jatkojalostusta voitaisiin moninkertaistaa kuusenkerkästä saatavat tulot.

VMI summaa metsiä koskevat valinnat ja niiden seuraukset

Metsiemme rakenne on summa kaikista niistä valinnoista, joita metsissä on tehty viimeisen sadan vuoden aikana ja kauemminkin. Jo ammoin tehdyt valinnat ja ratkaisut näkyvät puuston määrässä, metsien rakenteessa, puulajikoostumuksessa ja metsien monimuotoisuudessa.


Luken ensimmäinen vastuullisuusraportti julkaistu


Luken toiminnan ytimessä on hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden luominen uusiutuvista luonnonvaroista. Lue lisää toiminnastamme ja tuloksistamme vuonna 2020 uudesta vastuullisuusraportista.

ASIAKASESIMERKKI

Turun yliopiston Sote-akatemian ja Luken yhteistyössä rakentama verkkokurssi palvelee opiskelijoita ja työelämää


Turun yliopiston Sote-akatemia ja Luke kokosivat yhdessä luontoperustaisten hyvinvointipalveluiden MOOC-kurssin. Omaan vapaaseen tahtiin suoritettava monipuolinen kurssi soveltuu sekä opiskelijoille että eri alojen ammattilaisille.

Metsäteollisuus-tuotteiden kysyntä kasvaa paperia lukuun ottamatta − rakennemuutos kiihtyy


Paino- ja kirjoituspaperia lukuun ottamatta metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimäärät lisääntyvät, useiden tuotteiden vientihinnat nousevat reippaasti ja teollisuuspuun hyvä kysyntä nostaa kantohintoja tänä vuonna.

Tutustu asiantuntijapalveluihimme


Tarjoamme monipuolisia tutkimus- ja kehityspalveluita. Käytössämme ovat tasokkaat tutkimusympäristöt ja laajat tietovarannot.

Ota yhteyttä!


Asiakaspäällikkö Eero Mikkola


Kaikki asiakasvastaavat

Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.

Seuraa Lukea somessa

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki


Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta