‌Lue selaimessa Luonnonvarakeskuksen Kala-uutiskirje 1/2023 Tavoitteena kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen Suomalaiset haluaisivat tutkimusten mukaan syödä enemmän kotimaista kalaa. Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta on tällä hetkellä tuotua, koska kotimainen kalastus ja vesiv
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

‌Lue selaimessa

Luonnonvarakeskuksen Kala-uutiskirje 1/2023

Tavoitteena kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistaminen

Suomalaiset haluaisivat tutkimusten mukaan syödä enemmän kotimaista kalaa. Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta on tällä hetkellä tuotua, koska kotimainen kalastus ja vesiviljely eivät ole pystyneet vastamaan kysyntään. Luonnonvarakeskuksen politiikkasuosituksessa esitetään ratkaisuja, joilla tähdätään kotimaisen kalan käytön ja arvonlisän kaksinkertaistamiseen.


Suositukset pähkinänkuoressa:

  • Tuetaan tiedon avulla uusien kalastus- ja vesiviljelyteknologioiden käyttöönottoa.
  • Edistetään toimijoiden ja hallinnonalojen välistä ratkaisukeskeistä kehitystyötä.   
  • Tuetaan yrityslähtöistä ja kansainvälistä innovaatioyhteistyötä.
  • Vahvistetaan kalavarojen kestävää käyttöä, seurantaa sekä hoitotyötä vesistöissä ja niiden valuma-alueilla.
  • Varmistetaan koulutuksen saatavuus kalatalous- ja ympäristöalalla.
Lue lisää
Vesiallas

UUTINEN

VEKKI-hanke etsi keinoja vesihomeen hillitsemiseen

Vesihometauti on tällä hetkellä yksi haastavimmista kalataudeista vesiviljelyssä. Luke selvitti keinoja vesihomeen vähentämiseksi ja hillitsemiseksi. Ratkaisuja etsittiin steriilikalatekniikasta ja genomisen valinnan hyödyntämisestä.

Lue lisää
Järvilohi jonka pinnalla vesihometta.

VERKOSTOIDU

Mukaan vesihomeverkostoon?

Vesihomeesta on haittaa kalanviljelylaitosten kalakannoille, ja se uhkaa mm. järvilohikannan elinvoimaisuutta. Nyt Lukessa kootaan aiheeseen perehtyneet asiantuntijat ja toimijat verkostoksi, tavoitteena löytää vesihomeongelmaan käytännön ratkaisuja.

Lue lisää
Järvilohi kalastajan käsissä.

BLOGI

Järvilohen kohtalon hetket ovat käsillä

Vuoksen vesistön järvilohi on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Blogissa tarkastellaan sekä järvilohikantaa uhkaavia tekijöitä että kantaa suojaavia toimia.

Lue lisää

RAPORTTI

Oulujoen vesistöalueen kalastonhoitoa pyritään kehittämään

Luken raportissa kalastonhoidon kehittämistoimiksi ehdotetaan mm. muutoksia kalastuksen säätelyyn sekä alkuperäisten kalakantojen ja -lajien suosimista kalaistutuksissa. 

Lue lisää
Silakoita kasassa.

TILASTO

Kaupallinen kalastus merellä väheni edelleen 2022

Vuonna 2022 merialueen kaupallisen kalastuksen saalis oli 87 miljoonaa kiloa eli 11 miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Monien kalalajien tuottajahinnat sen sijaan nousivat.

Lue lisää
Kalastajia veneessä nostamassa verkkoja.

SEURANTAJULKISTUS

Kalastajien pyydyksiin vuonna 2021 tarttuneet roskat arvioitu

Kalanpyydysjätettä, puuta, tekstiiliä, muovia – kaupallisten kalastajien pyydyksiin tarttui merialueella roskia noin 35 tonnia v. 2021. Määrästä oli kalanpyydysjätettä noin neljäsosa ja muuta jätettä kolme neljäsosaa. 

Lue lisää
Jokimaisema.

SEURANTAJULKISTUS

Näätämöjoella heikko nousulohivuosi

Näätämöjokeen nousi noin 7 000 lohta kesällä 2022. Lohien nousu Näätämöjokisuussa oli aktiivisinta kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Tämän jälkeen lohimäärät vähenivät merkittävästi.

Lue lisää
Kalankasvattamo sisältäpäin.

UUTINEN

Kierrätyslannoitteet talteen – pilotti Luke kasvattamolla

Luken Laukaan kalankasvattamolla toteutetaan pilotti, jossa keskitytään kalojen kiertovesikasvatuksessa muodostuvien ravinteiden talteenottoon.

Lue lisää

NIMITYSUUTINEN

Laura Uusitalo on nimitetty kestävän kalastuksen tutkimusprofessoriksi Lukeen

Lue lisää

‌Tutustu asiantuntijapalveluihimme

Tarjoamme monipuolisia tutkimus- ja kehityspalveluita. Käytössämme ovat tasokkaat tutkimusympäristöt ja laajat tietovarannot.

Lue lisää

‌Ota yhteyttä!

‌Asiakaspäällikkö: Juha-Matti Katajajuuri ja Lotta Heikkilä


Kaikki asiakasvastaavat

‌Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.

‌Seuraa Lukea somessa:

Twitter-logo
Facebook-logo
Linkedin-logo
Instagram-logo

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki

Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta