Luke Riista-uutiskirje | Lue selaimessa

Luke Riista 4/2020

Susien DNA-näytekeräys laajenee – Tutustu näytteen matkaan maastosta osaksi kanta-arviota ja tutkimusta

Susien DNA-seuranta perustuu ulostenäytteisiin. DNA-seurannan avulla saadaan tietää monia asioita, sellaisiakin, jotka eivät paljastu millään muulla menetelmällä. Tutustu DNA-näytteen matkaan maastosta osaksi suden kanta-arviota ja tutkimusta. Matkan alkupiste juontaa juurensa yleensä vapaaehtoisen keräämään näytteeseen.


​​​​​​​

RIISTARUOKINTA


Riistaruokinnasta käynnissä tutkimus


Luken tutkimus selvittää riistaruokinnan nykytilaa ja vaikutuksia. Kevättalvella 2020 seurattiin Lounais-Suomessa sijaitsevia ruokintapaikkoja. Kuvamateriaali kertoo, ketkä aterioivat näillä paikoilla.


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

HIRVIELÄIMET


Hirvikärpäset häviävät pakkasjakson myötä


Hirvikärpäset lisääntyvät vain hirvieläimissä. Hirvikärpästen paikallinen määrä riippuu siitä, kuinka paljon ja pitkään hirviä on alueella oleskellut edellisenä talvena.


​​​​​​​
​​​​​​​

SUURPEDOT


Ilveskanta hienoisessa kasvussa


Viime vuoteen verrattuna kasvua on 11 %. Ennen metsästyskautta 2020/2021 Suomessa arvioidaan olevan 2 065–2 170 yli vuoden ikäistä ilvestä.


SUURPEDOT


Kaikki kanta-arviot yhdellä nettisivulla


Suorat linkit seurantojen tuloksiin ja arvioitu julkaisuaika löytyvät uudistetusta julkistuskalenterista. Seuraavana tulossa ahman kanta-arvio.


METSÄKANALINNUT


Kylmyys ja märkyys verottivat riekkokantaa


Poikaset kestävät heikosti kylmiä ja märkiä sääjaksoja. Utsjoella kanta taantui, muualla Tunturi-Lapissa säilyi keskinkertaisena.


SUURPEDOT


Karhu ja punkki ovat pelottavampia kuin susi


Tutkimus selvitti suomalaisten suhtautumista suurpetoihin. Petojen pelkääminen on aiempaa yleisempää.Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.


Seuraa Lukea somessa

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram


Luonnonvarakeskus

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki


Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta