Luke Ruoka-uutiskirje | Lue selaimessa

Koronapandemiassa globaalin kaupan toimivuus on tärkeää ruokaturvan varmistamiseksi

Koronapandemian vaikutukset luonnonvara-alalla vaihtelevat vahvasti sektoreittain. Maa-, elintarvike- ja kalataloudessa huolestuttavat pandemian vaikutukset alkutuotantoon, jalostukseen ja logistiikkaan. Kuinka käy globaalin vapaan kaupan? Haavoittuvia osia ovat esimerkiksi alkutuotannon riippuvuus ulkomaisista tuotantopanoksista sekä tiettyjen tuotannonalojen, kuten puutarhatuotannon, riippuvuus ulkomaisesta kausityövoimasta.

Luonnonvarakeskuksen tuore raportti pureutuu koronatilanteen vaikutuksiin maa-, elintarvike- ja kalatalouteen, metsäsektorille, luontoon perustuvaan matkailu- ja palvelutoimintaan sekä luonnontuotealaan 2020-luvulla. Skenaarioissa huomioidaan pandemiatilanteen ja talouden erilaiset kehityskulut.

​​​​​​​
​​​​​​​

Väitös: Ruoantuottajan työturvallisuuden reseptiä etsimässä

Maatalous ja ammattikalastus ovat ammatteina vuodesta toiseen sijoittuneet sekä kotimaisissa että kansainvälisissä työtapaturmatilastoissa top kymppiin – mutta miksi? MMM Kim Kaustellin väitöstutkimuksessa haettiin vastausta edellä esitettyyn kysymykseen riskien hallinnan näkökulmasta: mitkä tekijät myötävaikuttavat tapaturmien syntyyn ja mitkä niiden ennaltaehkäisyn onnistumiseen?

Afrikkalaisten ruokajärjestelmien haasteita ratkotaan yhdessä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtamat kolme uutta EU-hanketta ryhtyvät hakemaan ratkaisuja afrikkalaisia ruokajärjestelmiä kohtaaviin haasteisiin. Vahvassa eurooppalais-afrikkalaisessa yhteistyössä tutkitaan ja kehitetään kestävää ruoantuotantoa ja edistetään terveellisen ruoan kulutusta Afrikassa.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Kolmiportainen malli vie Juustoporttia kohti hiilineutraaliutta

Päästöjen mittaaminen on avain niiden järkeviin vähentämistoimenpiteisiin. Juustoportti tekee yhteistyötä Luken kanssa selvittääkseen eri tuotteidensa toimitusketjujen hiilijalanjäljet tieteelliseen tietoon ja osaamiseen pohjautuen.

Hiilijalanjälkilaskuri helpottaa ilmastoviisaiden päätösten tekoa arjessa

​​​​​​​

Luke ja SOK kehittivät yhdessä hiilijalanjälkilaskurin S-mobiilin Omat ostot -palveluun, jota kuluttajat  käyttävät arjessaan. Näin tieto saadaan kuluttajille vaivattomasti, ilman suuria ponnisteluja.

Blogi: Siirtymä kohti kasvispohjaisia ruokavalioita haastaa ruokajärjestelmän

Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia voidaan lieventää siirtymällä kohti terveellisempiä ja kasvispainotteisia ruokavalioita sekä vähentämällä ruokahävikkiä.

Blogi: Ruokahävikki – nitistettävissä oleva vastus

Ruokahävikki on siitä hyvä vastus, että yleisesti kaikki ovat valmiita vähentämään sitä. Muutoksia täytyy tehdä niin yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan tasolla, mutta ne eivät ole mahdottomia.

Tutustu asiantuntijapalveluihimme


Tarjoamme tutkimus- ja kehityspalveluita, jotka perustuvat korkeatasoiseen biologiseen ja teknologiseen osaamiseemme. Käytössämme on tasokkaat kokeelliset tutkimusympäristöt ja laajat tietovarannot.

Ruokatoimialan asiakaspäälliköt:

Erkki Vasara

Juha-Matti Katajajuuri

Lotta Heikkilä

Kaikki asiakasvastaavat

Webinaari 2.12.: Tulevaisuuden resurssiviisas nautakarjatalous –webinaarissa keskustellaan suomalaisen kotieläintuotannon ajankohtaisista haasteista ja mahdollisuuksista.

Webinaari 2.12.: Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkistuswebinaariin, jossa pureudutaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen tuomiin muutoksiin. Ilmoittaudu 30.11. mennessä.

Webinaari 10.12.: Erikoiskasvituotteiden jatkojalostus ja vienti on tulevaisuutta. Webinaari on tarkoitettu yrittäjille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa.
Ilmoittaudu 7.12. mennessä.


Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.


Seuraa Lukea somessa

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram


Luonnonvarakeskus

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki


Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta