Lue selaimessa Luonnonvarakeskuksen Metsä-uutiskirje 2/2023 Kohti kestävää suometsätaloutta – Millaisia ratkaisuja uusimmat tutkimustulokset tarjoavat suometsien hoitoon ja käyttöön?Suometsiä, eli turvemailla kasvavia metsiä, on Suomessa yli viisi miljoonaa hehtaaria. Noin neljännes metsien kokonai
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Lue selaimessa

Luonnonvarakeskuksen Metsä-uutiskirje 2/2023

Kohti kestävää suometsätaloutta – Millaisia ratkaisuja uusimmat tutkimustulokset tarjoavat suometsien hoitoon ja käyttöön?

Suometsiä, eli turvemailla kasvavia metsiä, on Suomessa yli viisi miljoonaa hehtaaria. Noin neljännes metsien kokonaispuustosta ja viidennes hakkuumääristä tulee suometsistä.


Suometsät ovat myös merkittävä hiili- ja ravinnevarasto. Metsätaloustoimenpiteet vaikuttavat näihin varastoihin, lisäävät kiintoaine- ja ravinnekuormitusta vesistöihin ja vaikuttavat monimuotoisuuteen. Tämän vuoksi on tärkeää, että hakkuut ja hoitotoimet toteutetaan kestävästi. Kokosimme Luken suometsätutkimuksen tuloksia juttusarjaksi, jonka 5 ensimmäistä osaa voit lukea tästä uutiskirjeestä.

Suometsät ovat merkittävä puureservi – mutta miten ne hyödynnetään ympäristöä kuormittamatta? 

Päätehakkuu ja kunnostusojitus aiheuttavat päästöjä sekä vesistöihin että ilmakehään. Suometsien puunkorjuuseen haetaan nyt ratkaisua jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen tai kaistalehakkuisiin perustuvista malleista.

Lue lisää

Heikkotuottoisten ojitettujen soiden käyttöön ei ole yhtä, joka tilanteeseen sopivaa ratkaisua

Jokainen suo on yksilö, ja siksi jatkokäyttökin on punnittava tapauskohtaisesti. Siinä missä yksi suo kannattaa ennallistaa, toisella voidaan metsänkasvatusta jatkaa tuhkalannoituksen jälkeen. Monelle karulle suolle ei välttämättä kannata tehdä mitään. 

Lue lisää

Korpikuusikoissa riittävä kuivatus voidaan toteuttaa elävän puuston avulla ilman kunnostusojituksia

Kuusivaltaisia suometsiä voidaan kasvattaa ilman avohakkuita ja harventaa 15 vuoden välein. Harvennuksin käsiteltävän metsän puusto riittää säätelemään vesitaloutta, eikä kunnostusojituksia tarvita. Menetelmä on taloudellisesti kannattava, mutta riskinä on, että toistuvat harvennukset altistavat kuusikot korjuuvaurioille.

Lue lisää

Jatkuvapeitteinen kasvatus on suometsissä usein taloudellisesti kannattavaa – asiantuntija muistuttaa kannattavuuden yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta 

Puuntuotannollisen kannattavuuden lisäksi suometsien käyttöä voidaan tarkastella yhteiskunnallisen kannattavuuden kautta, ja tämä näkökulma on tutkimusprofessori Artti Juutisen mukaan usein kiinnostavampi.

Lue lisää

Vanha turvesuo kannattaa metsittää aina, kun vesitalous antaa myöten

Pohjanmaan maakunnissa on tuhansia hehtaareja metsitykseen sopivia entisiä turvetuotantoalueita. Niiden metsitys on asiantuntijan mukaan järkevää sekä talouden että ilmaston kannalta.

Lue lisää

Muuta ajankohtaista

 

TEEMA-SIVU

Metsänjalostus

Miksi metsänjalostusta tehdään? Mitä puulajeja jalostetaan ja miten jalostettua metsänviljelyaineistoa tuotetaan? Tutustu kattavaan tietopakettiin!

Lue lisää

TEEMA-SIVU

Tutkimusmetsät 100 vuotta

Tutkimusmetsissä on tehty metsäntutkimusta ja koetoimintaa jo 100 vuotta. Vuonna 2023 on aika juhlistaa tutkimusmetsien satavuotista historiaa.

Lue lisää

‌Tutustu asiantuntijapalveluihimme

Tarjoamme monipuolisia tutkimus- ja kehityspalveluita. Käytössämme ovat tasokkaat tutkimusympäristöt ja laajat tietovarannot.

Lue lisää

‌Ota yhteyttä!

‌Asiakaspäällikkö: Eero Mikkola


Kaikki asiakasvastaavat

‌Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.

‌Seuraa Lukea somessa:

Twitter-logo
Facebook-logo
Linkedin-logo
Instagram-logo

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki

Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta