Luke Metsä-uutiskirje | Lue selaimessa

Olisiko jo sekametsien aika?

Suomi on Euroopan metsäisin maa, mutta sekametsiä meillä on niukasti. Sekametsien osuutta selittävät osin metsänhoidon perinteet, osin maantiede. Kiinnostus sekametsien kasvatusta kohtaan on kuitenkin kasvussa.


– Huoli ilmaston muuttumisesta, monimuotoisuus, tuhoriskit ja metsien elinvoima. Näkisin, että nämä ovat niitä isoja ajureita, jotka puhuvat sekametsien kasvatuksen puolesta, Luken erikoistutkija Saija Huuskonen sanoo.Blogi: Sekapuusto lisää monimuotoisuutta


Vähälukuisilla ja harvinaisilla puulajeilla on lähes yhtä paljon omaa lajistoaan kuin valtapuulajeilla. Tästä syystä lajiston monimuotoisuus on aina suurempi sekametsässä kuin yhden puulajin metsikössä.Sekametsätutkimuksesta tietopaketti Luke.fissä


Kokosimme Luke.fihin tietoa sekametsien hyödyistä ja haitoista sekä käynnissä olevasta tutkimuksesta. Sivuilta löydät myös asiantuntijamme.


Poimintahakkuilla voidaan säädellä suometsän vedenpintaa


Uuden tutkimuksen mukaan vedenpinnan säätely jatkuvapeitteisellä metsänkasvatuksella vaikuttaisi erityisen käyttökelpoiselta eteläisessä Suomessa. Kasvatustavan käyttökelpoisuudesta turvemailla on kuitenkin edelleen avoimia kysymyksiä mm. metsien kasvun ja uudistumisen osalta.


Metsänkäsittelyn menetelmiä vertaileva tutkimus alkaa Lapissa


Tutkimuksessa vertaillaan tasaikäisrakenteisen ja jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen vaikutuksia metsänkasvuun ja -uudistumiseen sekä luonnon monimuotoisuuteen. Hankkeessa selvitetään myös käsittelymenetelmien taloudellista kannattavuutta.Turhauttaako vastaikkainasettelu keskustelussa metsien käytön kestävyydestä?


Jyväskylän yliopiston ja Luken yhteisessä hankkeessa etsitään uusia keinoja mitata metsien käytön kokonaiskestävyyttä. Hanke kokoaa aiheesta kiinnostuneet keskustelemaan, mitkä osa-alueet määrittelevät metsätalouden kestävyyden. Lähdethän mukaan!Tule mukaan Operaatio Mustikkaan


Luke etsii yhteistyökumppaneita ja rahoitusta metsäkasvillisuuden inventoinnin toteuttamiseen vuosina 2021−2022. Inventointi tuottaa tietoa ilmastonmuutoksen ja metsänkäsittelyjen vaikutuksista kasvillisuuteen.


​​​​​​​

#LukeWebinar: Hiililaskelmat ja niiden kehitysnäkymät


Maaperään ja puuhun sitoutuneen hiilen inventointi ja sen perusteella tehtävät skenaariomallit antavat arvokasta tietoa ilmastokestävien päätösten tueksi. LukeWebinarissa kuulet, millaista työtä olemme tehneet asiakkaillemme ja miten laskennat kehittyvät.


​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tutkimus: Metsänomistajista vain pieni osa on siirtynyt sähköisten metsäpalveluiden käyttäjiksi.


Raportti: Koronavaikutukset suurimpia luontomatkailulle. Pitkittyvä pandemia lisää epävarmuutta myös metsäsektorilla.


Blogi: Puutuotteiden jalostusarvon nosto kovan työn takana – viisi näkökulmaa.


Tutustu asiantuntijapalveluihimme!

Tarjoamme korkeatasoisia tutkimus- ja kehityspalveluita. Käytössämme ovat tasokkaat kokeelliset tutkimusympäristöt ja laajat tietovarannot.


Ota yhteyttä!
Metsätoimialan asiakaspäällikkö Eero Mikkola
Kaikki asiakasvastaavat


Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista.


Seuraa Lukea somessa

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram


Luonnonvarakeskus

Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki


Hallitse uutiskirjetilauksia | Tietoa Luonnonvarakeskuksesta